Изберете страница

За Велинград

Пътеводител на забележителности във Велинград

Велинград се намира на 120 км от София и 80 км от Пловдив. Известен е като СПА столицата на Балканите, защото обединява е едно основните четири елемента на Природата – въздух и вода, слънце и земя.

Велинград е сред водещите възстановяващи центрове след различни заболявания и място за активен отдих и туризъм. По време на пребиваването си в Гранд хотел Велинград Ви препоръчваме да посетите:

Клептуза

В България има множество карстови извори, защото ¼ от територията на страната е заета от карбонатни скали, но най-живописният е във Велинград. Намира на десния бряг до планинския склон в квартал Чепино. Водата на извора се използва за водоснабдяване, рибарник, а друга част пълни две красиви изкуствени езера. Те са сред най-популярните места за почивка и отмора сред гостите и жителите на курортния град.

Местността Маркови скали

Намира се над Клептуза и там е единствената пресечка на меридиан и паралел в България – с географски координати 24 градуса източна дължина и 42 градуса северна ширина.

Местността Свети Никола

Намира се на 3 километра западно от кв. Каменица и от там тръгва един от най-популярните туристически маршрути: Гергевана – Стария чарк. Там, на мястото на разрушения от поробителите през 17 век храм се издига красив малък параклис “Свети Никола“.

Местността Кладова

Начална точка за местността е последната автобусна спирка в квартал Каменица. Тръгва се в северозападна посока и след 10 мин. се пристига в подножието на Елин връх. Името на местността е от преди Освобождението, когато се е добивал дървен материал, който се съхранявал на клади, откъдето идва името Кладова. Ще разберете, когато стигнете до слънчеви поляни, които са обградени от високи смърчове.

Старият Чарк

Има еко пътека, по която от параклиса „Свети Никола“ за 15 минути се стига до тази местност. Името на местността означала колело, което се задвижва от вода. Освен бистра студена вода, живописна река и красива природа има и място за отдих. Това е едно чудесно място за излет близо до Велинград през почивните дни.

Елин връх

Към него се тръгва квартал Каменица по красива еко пътека. Намира се на 1568 м н.в и се върви около 3 часа, а на самия връх е построен параклис „Свети Илия“. Стенописите в храма са от известния велинградски художник Заварин Веселинов. Гледка е неописуема, вижда се голяма част от Родопите – Баташка планина и връх Голяма Сюткя, а също и части от Пирин.

Връх Острец

Тръгва от кв. Лъджене на югозапад по пътека със зелена маркировка. Намира се на 1378 м н.в затваря от запад Чепинската котловина и е най-високата точка между ридовете Алабак и Сюткя. От върха се откриват гледки към планините Пирин, Рила, Родопите и Чепинската котловина. Върхът има две кулминации — Малък и Голям Острец.

Крепост Цепина

Намира се на 18 км. източно от Велинград в землището на село Дорково, община Ракитово. Тя е стара българска крепост и е била столица на деспот Слав. През средновековието Цепина е една от най-известните родопски крепости. Влиза в пределите на българската държава в средата на IX век. През XI век е завладяна от Византия, но по време на управлението на цар Калоян (1197-1207) Цепина отново е върната в пределите на Българската държава. Когато Калоян назначава племенника си Алексий Слав за управител в Родопите, Цепина става седалище на владенията на деспота.

Grand Hotel Velingrad Ви очаква. Подгответе се за своя незабравим престой!
Резервирай