Каква е разликата между Wellness и СПА зона

Sanus Pro Aqua – този израз на латински означава буквално здраве чрез вода. Това е едно от обясненията на произхода на съвременното понятие СПА (SPA). Wellness пък идва от английското well-being, което в превод значи благополучие, благосъстояние, добро физическо състояние.

Думите в съвременния език се използват, за да означат два вида почивки, два определени типа зони – wellness и СПА зона. В следващите редове ще посочим разликите между тях, макар все по-често тези зони да бъдат интегрирани от местата за почивка и релакс и курортите.

спа зона

Когато говорим за СПА зона, се има предвид зона, в която се извършват процедури за цялостно обгрижване на тялото чрез изворна, морска или минерална вода. Това включва най-разнообразни водни процедури, които могат да имат лечебен, профилактичен, тонизиращ, подмладяващ, а защо не и спортен ефект. В това число са всички занятия, които се провеждат във вода, многообразие от козметични процедури, в които се използва лековита вода, водни масажи и активен релакс.

Спа зона или уелнес зона да изберем?

Нека да уточним и какво е Wellness. Отнася се към цяла философия, която включва физическата, социалната, емоционалната, професионалната, интелектуалната и духовната сфера. Ето защо, когато говорим за уелнес зони, може да очакваме огромно разнообразие от занимания и процедури, които не са насочени единствено към лечебен ефект. Това може да са спортни занимания – фитнес зали, катерене, аеробика и други, йога, масажи, духовни практики, стрес-мениджмънт, автогенен тренинг, курсове по здравословно хранене или управление на кариерата и още, и още.

Wellness

Всички те са фокусирани към преодоляване на стреса, повдигане на тонуса, постигане на емоционална стабилност и здраво тяло. Модерните комплекси залагат и на двата типа зони или съчетават в едно СПА зона и уелнес занимания и процедури. Важно е обаче да знаете, че СПА се свързва изначално с наличието на вода и специалисти, които да Ви препоръчат най-добрите водни процедури.

Предстои Ви предвидена отпуска или тепърва я планирате? Съчетайте 5-звездния комфорт със СПА и Wellness процедури, за да се върнете след това към ежедневието със здрав дух, здраво тяло и желание да ни посетите отново. Резервирайте лесно и бързо още сега!

Гранд хотел Велинград Ви очаква за Вашия незабравим престой
Резервирайте